Bomen zijn belangrijk

info@prinsesirenebos.nl
Eetbaar Alphen

Eetbaar Alphen

Prinses Irene Bos

Duurzaam, lokaal voedsel

Eetbaar Alphen levert bijdragen in gebiedsontwikkeling en bij (reconstructie) projecten voor aanplant van eetbaar groen in de openbare ruimte. Een goed voorbeeld hiervan is het eetbare bosje en de eetbare route in het Prinses IreneBos.   

Sinds 2020 plant de gemeente hier steeds meer eetbaar groen, zoals appels en peren, maar ook minder bekende soorten als prairiebananen, saskatoonbessen en allerlei ander eetbaar goed. Via een QR-tour krijgen inwoners informatie via hun smart phone over verschillende planten en struiken. 

 

Op voedselsafari in eetbaar Prinses IreneBos 

Op sommige plekken lijkt het Irenebos steeds meer op een voedselbos. Hier zijn flink wat eetbare bomen, struiken en vaste planten aangeplant. Naast bekende soorten zoals appel, peer, pruim of hazelnoot vind je bijzondere aanplant, zoals prariebanaan, herfstolijfwilg en saskatoonbes. Soorten die je ook steeds vaker in voedselbossen tegenkomt. Van veel bomen en struiken eet je de vrucht, maar er zijn ook soorten waarvan je het blad oogst, zoals de winterlinde of chinese mahonie. 

Nieuwsgierig? Neem eens een kijkje, ga op voedselsafari en laat je inspireren in leerpark Prinses IreneBos. 

 

Eetbare aanplant met QR-code 

Via deze website en de QR-codes ter plaatse leer je veel over eetbare soorten in het Irenebos. Je ziet welke delen van de boom of struik eetbaar zijn, wanneer je het best kunt oogsten en hoe je er iets mee klaar maakt.  

Nog meer leren? Vanuit educatieprogramma ‘De Proeftuin’ worden in de zomermaanden regelmatig rondleidingen georganiseerd. Hier krijg je informatie van de expert en kun je proeven wat er rijp is. Meedoen met een rondleiding? Op de website van de bibliotheek lees je wanneer en hoe je deelneemt. 

 

Wilde groenten en kruiden 

Naast aangeplante soorten groeien er wilde kruiden en groenten die uitstekend eetbaar zijn. Over deze planten kun je van alles leren tijdens de wildplukwandelingen die hier regelmatig worden georganiseerd. Kijk voor de agenda op website van de bibliotheek 

Niet bij elke aangeplante soort staat een paaltje met een QR-code. Dan zie je door de paaltjes het bos niet meer. Weten met welke soorten je in het Irenebos kunt kennismaken? Zie onderstaande lijst en klik op de soort waarover je meer wilt weten.