Bomen zijn belangrijk

info@prinsesirenebos.nl
Media

Media

Prinses Irene Bos

Bijengaatjes Boren

Zaterdag 3 december 2022 gingen de handen uit de mouwen in het Prinses IreneBos, waar vrijwilligers hard te werk gingen aan de Bijenheuvel.

 

Opbouw Prinses IreneBos

De aanpassingen die vanaf 2020  zijn aangebracht hebben het bos nieuw leven ingeblazen voor de komende decennia. Met de viering van de boomfeestdag is in 2021 het Prinses IreneBos officieel geopend door de prinses.

Het leefgebied voor bomen, planten, dieren en insecten is verbeterd en uitgebreid en veel soorten zijn beschreven samen met deskundige vrijwilligers. Op de website PrinsesIreneBos.nl kunt u veel informatie vinden over het leven in dit 24 hectare grote bos.

 

 

Circulair karton

Gemeente Alphen aan den Rijn werkt aan een circulaire economie. In een circulaire economie bestaat er geen afval meer, alleen maar grondstoffen die steeds opnieuw worden gebruikt. Het woord ‘circulair’ zegt eigenlijk al waar het om draait: een cirkel die nooit stopt. Ook Marcel Eilers omarmt het circulaire denken. Hij is projectleider van Eetbaar Alphen, een initiatief van de gemeente dat lokaal voedsel en meer eetbaar groen in onze stad stimuleert. Marcel gebruikt circulair karton van de fietsenwinkel om op plantlocaties in het Prinses Irenebos de groei van onkruid te onderdrukken. Het karton verteert en levert uiteindelijk ook weer voedingsstoffen op voor de plantjes. Een win-winsituatie dus.

Minister plant eerste boom in Prinses IreneBos

Met de aanleg van het Prinses IreneBos in Alphen aan den Rijn is maandag symbolisch het startschot gegeven voor de 64ste Nationale Boomfeestdag. Eigenlijk zou die in maart vorig jaar al plaatshebben, maar vlak daarvoor brak de coronacrisis uit. De viering is nu verplaatst naar 10 november. Toch zette demissionair minister Carola Schouten alvast een schep in de grond, samen met de Alphense kinderburgemeester en kinderwethouders.

 

Toch nog Boomfeestdag in 2021

Leerlingen uit groep 7 van de Holtbanck in Rheden konden woensdag toch nog bomen planten. Normaal vindt Nationale Boomfeestdag in maart plaats, maar dat werd uitgesteld vanwege corona. De dag verplaatsen naar november is met het oog op de klimaatverandering niet eens zo’n gek idee, vindt de hovenier die mee hielp.

Trailer Natuur in de buurt

Twee jaar filmen in het ‘citypark’ zoals het Weteringpark in de 75 geuploade filmpjes aangeduid was, heeft geleid tot een nieuwe lange film van 90 minuten. Hierbij een voorproefje van de film. De film is in oktober 2022 te zien in Parkvilla filmhuis in Alphen aan den Rijn.

 

PuurPodium - Juli 2020

In deze uitzending van PuurPodium aandacht voor het Prinses Irenebos in Alphen aan den Rijn, muzikant Tobias Plansoen en beeldend kunstenaar Ger Bonninga.

 

Fotowandeling langs de Kromme Aar

Het programma van de natuurcursus 2017 van IVN Alphen aan den Rijn is bekend. We starten in jan/feb met een drieluik over wintervogels. Na een lezing op 24 januari maken we op 28 januari een vogelkrans met zaden uit de natuur. Op 5 februari staat een fotowandeling gepland. Je gaat met mij op pad om wintervogels te fotograferen met je eigen camera. Hier alvast een voorproefje hoe de wandeling eruit kan zien en wat voor foto’s je zou kunnen maken. We hopen in februari natuurlijk ook op een zonnetje! 

 

PuurPodium - Februari 2020

Het Prinses Irenebos, de natuur rond Greenport Boskoop en de Alphense wijk Swaenswijk staan centraal in de vijfde aflevering van PuurPodium, het maandelijkse cultuurprogramma – in de breedste zin van het woord – van Studio Alphen.