Bomen zijn belangrijk

info@prinsesirenebos.nl
Galloways

Galloways

Prinses Irene Bos

Sinds 1993 grazen Galloway runderen in het Irenebos. Op een meer natuurlijke wijze ondersteunen  deze uit het Verenigd Koninkrijk afkomstige dieren het beheer van een deel van het bos. Dit heeft mits gebalanceerd met het groenbeheer positief effect op de plantensoorten en biodiversiteit van het gebied.   

Sinds voorjaar 2020 is een deel van het bos afgesloten voor de runderen. Zo wordt voorkomen dat nieuwe, jonge aanplant door de dieren wordt opgegeten of vertrapt. In ontstaat er zo meer variatie in de bostypen. 

De runderen kunnen zich voeden met zowel, gras, kruiden, dun hout en de schors van bijvoorbeeld es en wilg. Ze vinden niet alles even lekker en eten vooral het gras. In de winter en het voorjaar  knagen ze graag het schors van de bomen. Dit is eigenlijk nooit een probleem voor de boom is extensief. . 

Verzorging is extensief en vooral op het monitoren van de gezondheid Het voedselaanbod in het Prinses IreneBos is voldoende voedselrijk voor de kudde. Ze brengen doorgaans zonder onze hulp hun kalveren ter wereld. Hun dikke vacht beschermt tegen de kou en als het warm is zoeken ze de schaduw op of stappen in een sloot. 

Let op!  

ꕤ  Houdt afstand van de dieren, zeker in de tijd met kalfjes 

ꕤ  Niet voeren  

ꕤ Afval kan gevaarlijk zijn voor de dieren 

ꕤ Honden mogen los, maar vermijdt contact met de dieren 

 

Bij calamiteiten bel 14-0172