Bomen zijn belangrijk

info@prinsesirenebos.nl
Ongesnoeid fruit 2

Ongesnoeid fruit 2

Prinses Irene Bos

Appel

Ingrid Marie; Citron D'Ete

Peer

Tesselaar

Terug naar overzicht

Opmerkelijk

Fruitbomen, zoals appels en peren, worden doorgaans regelmatig gesnoeid. Maar wat als je deze bomen niet snoeit? Blijven ze dan ook gezond? Geven ze dan ook gewoon fruit? Ontdek het zelf.

Algemeen

Hier en op een aantal andere plekken in het Irenebos staan nooit gesnoeide fruitbomen aangeplant. Bomen van gemiddeld tien jaar oud die altijd hebben mogen groeien, zoals fruitbomen dat van nature doen. Op deze locatie twee appels en een perenboom naast de twee regelmatig gesnoeide appels die hier jaren geleden als 'vondeling' zijn aangeplant.

Welke soorten staan hier?

Op deze plek staan, van links naar rechts, twee appels en een peer: De Ingrid Marie is een hand- en moesappel, rond 1910 bij toeval ontstaan in Denemarken. De roodgele kleur, die ook in het vruchtvlees te zien is, wijst op verwantschap met de reinettensoorten. zoals de rode goudreinet ofwel de Rode Boskoop. Na de Tweede Wereldoorlog is de Ingrid Marie geleidelijk verdrongen door smakelijker en rijker dragende nieuwe rassen. De Citron D'Ete ofwel de zomercitroenappel is een vroege, sappige handappel, die al sinds 1600 bekend is. Vanaf augustus kunnen de grote gele appels zo van de boom worden gegeten. Op een koele plaats kan de appel enkele maanden worden bewaard. De Tesselaar is een middellate stoofpeer, waarschijnlijk van Hollandse afkomst. De Tesselaar is één van de beste en lekkerste stoofperen met een mooie goudgele kleur. Deze peer is vooral interessant in oktober en november, wanneer het voor de vroege stoofperen te laat en voor de late stoofperen te vroeg is.

Extra informatie

"Snoeien doet groeien", luidt een oude kwekerswijsheid. Zeker in de commerciële teelt worden fruitbomen volgens strakke inzichten gesnoeid. Het idee is dat de bomen een open kroon met voldoende licht en lucht hebben. "Je moet er je hoed doorheen kunnen gooien", zeggen fruittelers. Daarnaast is snoei belangrijk voor de verwerking. Tijd is geld. Telers willen daarom lage bomen die eenvoudig te verzorgen en te oogsten zijn. Dus geen ouderwetse hoogstammen waar het fruit met behulp van een ladder geplukt moet worden, maar lage, compacte boompjes waar je zonder hulpmiddelen als ladders eenvoudig bij kunt.

Ongesnoeid fruit 2
Ongesnoeid fruit 2

Appel

Ingrid Marie; Citron D'Ete

Peer

Tesselaar

Ontdek meer in het Prinses IreneBos